Dolgu

Dolgu Tedavisi Nedir ?

Düzenli olarak fırçalanmayan dişlerde yemek kalıntıları nedeniyle oluşan bakteriler zamanla dişlerin çürümesine neden olarak sert diş dokularında erimeye neden olur. Dişlerin sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyetinin artması ve diğer nedenlere bağlı olarak ağrı oluşması diş çürümelerinin belirtilerindendir.

Genellikle diş muayenesi sırasında fark edilen diş çürükleri zamanında müdahale edilmezse çürük diş köküne kadar yayılır ve dişin çekilmesi söz konusu olabilir. Çürümeye başlayan dişe bir an önce müdahale edilerek diş kayıplarının yanı sıra dayanılmaz ağrıların meydana gelmesi de önlenir.

Çürümüş dişler için çürük alanlar temizlenir ve bu bölüm özel dolgu malzemeleri ile doldurulur. Böylece dişin çürük bölümü temizlenerek sağlıklı bir şekilde işlevini devam ettirmesi sağlanır. Çürük bölgenin tedavisinde geç kalınmış ve çürük diş köküne kadar ilerlemişse öncelikle kanal tedavisi yöntemi ile çürük alan ve ağrıya neden olan sinirler temizlenerek dolgu işlemi gerçekleştirilir.


Kompozit Dolgu:

Diş rengindeki kompozit dolgu genellikle estetik açıdan düşünüldüğünde sıkça tercih edilen dolgu çeşitlerinin başında gelmektedir. Özellikle renginde veya yapısında bozulmalar meydana gelen dişler için kullanılan kompozit dolgu aynı zamanda kırılmış veya çatlamış dişlerin yeniden eski haline kavuşması için uygulanır.
Kompozit dolgunun sıkça tercih edilmesinin nedeni oldukça uygun fiyatlı ve kozmetik bir ürün olmasıdır. Estetik açısıdan sağlıklı bir diş görünümünü aratmaması kompozit dolgunun sıkça tercih edilmesi için oldukça yeterli bir nedendir. Bir diğer tercih konusu ise kompozit dolgunun hazırlık gerektirmeden tek seansta uygulanabilir olmasıdır. Kullanım süreleri 3 ile 10 yıl arasında değişmektedir.